Vocaal Ensemble Curiosa

Speciaal aanbevolen

Nieuwsoverzicht

Antieke hondjes geschonken

Persbericht. 27-01-2012

Inbrengwinkel Koor € Rinkel te Middelstum schenkt antieke hondjes aan Veenkoloniaal Museum te Veendam.
Onlangs was een van de medewerkers van de winkel in het Veenkoloniaal Museum te Veendam voor de tentoonstelling over het leven en het werk van de broers Valk. Bij deze tentoonstelling wordt de link tussen de scheepvaart naar en van de Baltische staten belicht.
Bij de binnenkomst viel het oog op de vitrine met "hoerenhondjes" en daar stonden alleen de Engelse Staffordshire hondjes in, en dat terwijl de tentoonstelling zich specifiek richt op de Noordelijke en Oostelijk staten rond de Oostzee. In de kapiteinskamer echter stonden in een kast wel een paar Duits/Poolse hondjes (Dresden). De conditie van deze hondjes was echter niet goed genoeg om ze in de vitrine te plaatsen bij de Engelse hondjes.
Bij het bestuur van de inbrengwinkel Koor en Rinkel te Middelstum (een initiatief van Stichting Stem) kwam toen het idee dat de hondjes die sinds twee jaar in de winkel  staan in het Veenkoloniaal Museum een mooie aanvulling op hun tentoonstelling en de vaste scheepvaart collectie konden betekenen. 
De hondjes (ca 1850) komen uit de boedel van een alleenstaande oude dame uit Ten Boer. Na haar overlijden werd haar boedel aan ons geschonken om van de opbrengst goede doelen te steunen. De hondjes leverden in zoverre een probleem op dat onze prijzencommissie geen idee had van de herkomst en de waarde. In eerste instantie werd gedacht dat ze van Engelse afkomst waren, maar dhr. John Howard van het gelijknamig veilinghuis in Londen wist  aan de hand van hem toegestuurde foto’s van de hondjes te melden dat ze uit Dresden kwamen en met het zelfde doel als de Staffordshire hondjes werden meegenomen naar huis door zeelui als cadeautje voor hun achtergebleven vrouwen.
Vervolgens zijn ze getoond aan een deskundige van een bekend Gronings veilinghuis en heeft men een prijs geadviseerd. Deze prijs was voor de inbrengwinkel te hoog gegrepen en ze zijn dus een lagere, maar nog acceptabele prijs in de vitrine gezet. Toch verkopen ze niet voor die prijs. Goedkoper wegdoen is geen optie. Een van de hondjes heeft een aangelijmd staartje, wat geen onoverkomelijk beletsel is voor de kwaliteit van het hondje omdat het gemakkelijk onzichtbaar gerestaureerd kan worden. De beide andere hondjes zijn puntgaaf. De prijs die wij er voor vroegen was heel reëel. Schenken aan een museum past echter ook prima in onze doelstelling. Doorgeven aan een museum doen we wel vaker als het gaat om artikelen met museale waarde.
Het aanbod van de schenking werd door de museumleiding erg gewaardeerd. Met de conservator van het Veenkoloniaal Museum is overeengekomen dat de hondjes een mooie plek kregen in de collectie van het museum. De overdracht heeft op vrijdagmorgen 27 januari in het museum te Veendam plaats gevonden.

Deel deze pagina:

FacebookTwitterLinkedin

Laatste nieuws

article thumbnail

Koor€Rinkel is opgenomen in de lijst van de Noord Groninger Antie [ ... ]

article thumbnail

Een vorstelijk ontvangst in het Koningshuis Museum te Groningen.  [ ... ]

article thumbnail

Naar aanleiding van diverse artikelen in de media over een nieuw Oranjem [ ... ]

Met dank aan:

Sponsoren "Stichting Stem"

 

All Seasons bloemen & meer

Andrea Smit Makelaardij o.g.

Antiek & Curiosa Route, Noord Groningen

Peter Beereboom beeld en techniek, Loppersum

Drukkerij Blue Mule, Kantens

Boelema Constructie en Installatie

Timmerbedrijf Simon Boer

Schildersbedrijf Bonema

Notariskantoor Huitsing

Klimaatgroep Holland

Kinderdagverblijf Het Merelhuis

Woninginrichting Mulder

Bakkerij Henk Post

Robbe Interieurbouw

Dierenspeciaalzaak Steendam

Plusmarkt Tuitman

Vaatstra rioolservice

Zalencentrum Vita Nova

Slagerij Zuidhof

 

Sponsoring door de pers:

BuurContact

Eemsbode

Ommelander Courant